18 Aralık 2007 Salı

Göğüs Büyütme İlaçları Etkisiz

Amerika’daki George Washington Üniversitesi’nden Estetik cerrah Dr. Adriane Fugh Berman’a göre bilimsel olarak yararlılığı ispatlanmamış göğüs büyütme ilaçlarına başvuran kadınlar paralarını sokağa atmakla kalmıyor, uzun vadede sağlıklarını da tehlikeye atıyor.

Östrojeni taklit ediyor
Bitki özlü bu hapların öströjen hormonunu taklit ettiği için başta göğüs kanseri olmak üzere çeşitli risklere davetiye çıkardığını savunan Berman, kadınlardan enerjilerini özgüvenlerini geliştirmek için harcamalarını istedi.

Türk uzmanlara göre;

Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu (Estetik ve Plastik Cerrah): Bu hapların bir işe yaramadığı kesin. Göğüs büyütme gibi bir etki, hapla olacak şey değil. Hormon olsa sadece memeleri büyütmez, pek çok yan etkisi olur. Memeleri büyütme etkisi olsa bütün vücudu etkilemesi lazım.

Prof. Dr. Coşkun Tecimer (Hematolog - Onkolog): Eğer içinde östrojen varsa kansere yol açma ihtimali olabilir. Göğüs büyüttüğüne göre östrojen içeriyor olabilir. Menopoz sonrasında kullanılan östrojen preparatlarının da kansere yol açtığı yönünde görüşler var. Son çalışmalarda bu preparatların kanseri bir miktar artırdığı tespit edildi.

Dr. Can Gürbüz (Türk Meme Hastalıkları ve Meme Kanseri Vakfı Başkanı): Bu tür hapların ne içerdiğini bilmiyorum. Östrojen içerebilir. Östrojen hormonu içerdiği takdirde menopoz sonrası meme kanseri riski ne kadarsa, bu hapların yol açtığı kanser riski de aynı düzeyde olur.

Hiç yorum yok: